Manuele lymfedrainage

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, bij mannen nog iets meer dan bij vrouwen. De waterhuishouding is dan ook van groot belang. De lymfe is een van onze lichaamsvochten en vervult een voedende, zuiverende en drainerende rol. Is ons lichaam uit balans, bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte of stress, dan kan manuele lymfedrainage uitkomst bieden.

Manuele lymfedrainage is gericht op vochtafvoer. Er wordt ritmisch een heel zachte, pompende druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, in de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze massagegreep, dat moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen. Alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

Manuale lymfedrainage kan worden toegepast bij zwellingen (oedeem), verstuikingen en bloeduitstortingen, spierpijnen en spierletsel, migraine, stressgerelateerde klachten, constipatie, bloedcirculatieproblemen, hoofdpijn, huidproblemen en chronisch eczeem, reinigingskuren (afvallen) en na operaties.