Bindweefselmassage

Bindweefsel verzorgt de onderlinge beweeglijkheid van organen en vormt de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid. Een bindweefselmassage wordt toegepast, het woord zegt het al, op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zicht tussen de spieren en de huid.

Door de werking op het bindweefsel en de reflexzones valt deze massage onder de reflexzonemassage. Een reflexzonemassage gaat ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, klieren en bepaalde lichaamsdelen. Door het behandelen van deze zones wordt het corresponderende orgaan gestimuleerd.

De huid en het onderliggende bindweefsel worden door massagegrepen gestimuleerd. Hierdoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert het onderliggend bindweefsel waardoor de zogenaamde bindweefselverklevingen minder worden.

Doordat ook de zenuwuiteinden omringd worden door bindweefsel krijgen ook deze een prikkel door de massage. Deze prikkel heeft niet alleen resultaat op de zenuw zelf maar werkt ook door op andere delen van het lichaam.

De behandeling

De behandeling begint, na de anamnese, met een onderzoek van de rug. Bij dit onderzoek zit de cliënt op de rand van de massagetafel. Het bindweefsel op de rug wordt in plooien getild of geduwd, de tonus van de huid wordt gevoeld, verkleuringen en probleemzones worden bekeken.

Met massagegrepen wordt de doorbloeding van het bindweefsel geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. De technieken die worden gebruikt, variëren van lichte strijkingen tot het rollen en oppakken van de huid. Verklevingen worden zo losgemaakt. De massagegrepen kunnen op de rug worden uitgevoerd, maar ook op armen, benen, romp en het gezicht.

Bindweefselmassage wordt ingezet bij hoofdpijn en migraine, buik-, borstkas-, maag-, en darmaandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtsproblemen, slapeloosheid, striae, acne en littekens.